przekąski 07.07.2023

Francuska kanapka

20 min
2 porcje
Francuska kanapka
Creatizen, stock.adobe.com
0

We Francji przekąska nosi piękną nazwę "Croc-Monsieur". Francuska kanapka jest przygotowywana z sosem beszamelowym, który można wcześniej ugotować. To jedyny etap przepisu, który zajmuje dużo czasu. Wszystkie inne czynności są szybkie i łatwe.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozpuść masło na małej patelni.

Dodaj mąkę i smaż przez 2-3 minuty, często mieszając.

Dodaj sól, gałkę muszkatołową i ciepłe mleko. Mieszaj i gotuj sos, aż zgęstnieje.

Zetrzyj oba rodzaje sera na drobnej tarce.

Pokrój szynkę w cienkie plasterki.

Połóż dwie kromki chleba na wyłożonej blasze do pieczenia i posmaruj sosem beszamelowym.

Połóż szynkę, posyp dwoma rodzajami sera.

Dodaj trochę więcej sosu i przykryj drugą kromką chleba.

Posyp Francuskie kanapki pozostałym serem i piecz przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy