Jednym z najbardziej wszechstronnych nadzień do japońskich bułek jest Chuka. Wodorosty mają wyrazisty własny smak, który doskonale komponuje się z ryżem i nori. Dlatego takie rolki mogą być również minimalistyczne-bez problemów.
Składniki
- nori - 2 liścia
- glony (Chuka) – 4 art.
- okrągły ryż - 140 g
- ocet ryżowy - 1.5 art.
- cukier - 0.5 art.
- sól - 0.5 art.
- kawior gromadnika - 2 art.
- majonez (japoński) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją. Dodaj cukier, sól i ocet, wymieszaj i ostudź.
Pokrój arkusze nori na pół i ułóż warstwę ryżu.
Scryu połóż Chuca i kawior gromadnika zmieszany z majonezem.
Zwinąć ciasne rolki i pokroić wilgotnym nożem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy