
Karp heh to pikantna azjatycka przekąska, którą można łatwo przygotować w domu. Do tego dania wybierz najświeższą rybę i nie oszczędzaj przypraw. Wtedy przekąska okaże się umiarkowanie pikantna, kwaśna, o delikatnej strukturze i pikantnym orientalnym aromacie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rybę, wypatrosz, usuń płetwy i głowę, usuń kości tak bardzo, jak to możliwe. Powstały filet pokroić w duże kostki, włożyć do miski i zalać octem. Pozostaw pod uciskiem na 30 minut.
Drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju roślinnym, Posol do smaku, dodaj nasiona kolendry.
Przygotuj dressing: do smażonej cebuli dodaj posiekany czosnek i chili, sos sojowy i pozostały olej roślinny.
Dodaj sos do ryby, dobrze wymieszaj i odstaw na kolejne pół godziny. Następnie wstaw do lodówki na noc.
Karp heh podawaj do stołu, dekorując gałązkami świeżej kolendry.