przekąski 22.11.2022

heh z karpia

1 godz. 0 min.
8 porcji
Heh z karpia
ihorbondarenko, stock.adobe.com
0

Karp heh to pikantna azjatycka przekąska, którą można łatwo przygotować w domu. Do tego dania wybierz najświeższą rybę i nie oszczędzaj przypraw. Wtedy przekąska okaże się umiarkowanie pikantna, kwaśna, o delikatnej strukturze i pikantnym orientalnym aromacie.

Składniki

  • Karp (świeży) – 2 kg
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek (duży) – 1 Głowa
  • Chili - 2 szt.
  • kolendra (świeża) – do dekoracji
  • kolendra (nasiona) – 2 łyżeczka
  • ocet (9%) – 5 art.
  • sos sojowy - 3 art.
  • Olej roślinny - 0,5 szklanki
  • sól morska (duży) – 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz rybę, wypatrosz, usuń płetwy i głowę, usuń kości tak bardzo, jak to możliwe. Powstały filet pokroić w duże kostki, włożyć do miski i zalać octem. Pozostaw pod uciskiem na 30 minut.

Drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju roślinnym, Posol do smaku, dodaj nasiona kolendry.

Przygotuj dressing: do smażonej cebuli dodaj posiekany czosnek i chili, sos sojowy i pozostały olej roślinny.

Dodaj sos do ryby, dobrze wymieszaj i odstaw na kolejne pół godziny. Następnie wstaw do lodówki na noc.

Karp heh podawaj do stołu, dekorując gałązkami świeżej kolendry.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy