Hummus to pyszna przekąska z puree z ciecierzycy. Można go przygotować jako dodatek do głównego posiłku, zabrać ze sobą na piknik lub do pracy. Okazuje się szczególnie satysfakcjonujący, jeśli dodasz pokruszoną fetę. Ta opcja zgłoszenia jest używana w Grecji.
Składniki
- ciecierzyca (w puszkach) – 250 g
- feta - 200 g
- Sezam - 3 art. l
- czosnek - 3 ząbki
- sok z cytryny - 2 art.
- oliwa z oliwek - 30 ml
- oregano - 0,5 łyżeczka
- papryka (ostra) – 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek i sezam zmiel w blenderze.
Dodaj sok z cytryny, oregano, sól, paprykę i ubijaj przez 2-3 minuty na średniej prędkości.
Dodaj ciecierzycę z puszki i posiekaj, aż będzie gładka.
Połóż gotowy hummus na talerzu i posyp pokruszoną fetą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy