przekąski 22.01.2022

Hummus po grecku

25 min
4 porcje
Hummus po grecku
Natasha Breen, stock.adobe.com
0

Hummus to pyszna przekąska z puree z ciecierzycy. Można go przygotować jako dodatek do głównego posiłku, zabrać ze sobą na piknik lub do pracy. Okazuje się szczególnie satysfakcjonujący, jeśli dodasz pokruszoną fetę. Ta opcja zgłoszenia jest używana w Grecji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek i sezam zmiel w blenderze.

Dodaj sok z cytryny, oregano, sól, paprykę i ubijaj przez 2-3 minuty na średniej prędkości.

Dodaj ciecierzycę z puszki i posiekaj, aż będzie gładka.

Połóż gotowy hummus na talerzu i posyp pokruszoną fetą.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy