przekąski 20.06.2023

Roladki z bakłażana z serem i czosnkiem

30 min
4 porcje
Bułki z bakłażana z serem i czosnkiem
ld1976, stock.adobe.com
0

Latem staram się często przygotowywać tę przekąskę. Roladki z bakłażana z serem i czosnkiem nigdy nie pozostają długo. Co ciekawe, takie danie z cukinią nie jest tak popularne. Jednak porozmawiamy o nim innym razem.

Składniki

  • bakłażany (średnie) – 3 kawałki
  • czosnek - 20 g
  • majonez - 4 art.
  • ser topiony - 250 g
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 150 ml
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany wzdłuż na talerze o grubości około 3-5 mm.

Złóż do miski i przykryj przez 15 minut osoloną wodą.

Połóż bakłażany na desce i osusz ręcznikiem papierowym.

Smaż bakłażany na oleju roślinnym na złoty kolor po obu stronach.

Zetrzyj ser topiony.

Dodaj majonez, czosnek, mielony pieprz, sól i wymieszaj, aby połączyć.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi kawałka bakłażana, zwiń rolkę. Powtórz kroki z pozostałymi półfabrykatami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy