Na pewno widziałeś te piękne szparagi owinięte bekonem w filmach i programach kulinarnych. Wielu z nas nadal uważa to za jakiś złożony i niezrozumiały Składnik. Ale gotuje się nie trudniej niż jakiekolwiek inne warzywo. Mówię więcej!
Składniki
- szparagi - 20 sztuk
- boczek - 150 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 szczypta
- tymianek (suszone) – 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij twarde końcówki szparagów – nie są używane do gotowania.
Zagotuj wodę, Wyślij do niej szparagi i gotuj przez 5 minut, a następnie natychmiast przenieś do pojemnika z lodem.
Obficie posyp boczek przyprawami i solą z jednej strony.
Gdy szparagi ostygną, osusz je ręcznikiem papierowym i zawiń plastry boczku przyprawioną stroną do wewnątrz. Małe łodygi można zebrać w małe pęczki.
Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją oliwą z oliwek i szybko podsmaż szparagi ze wszystkich stron, aż boczek się zarumieni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy