Jeśli bakłażany zostaną najpierw trochę usmażone przed marynowaniem, stają się jeszcze bardziej pikantne i interesujące. Ponadto zmienia się Tekstura produktu. Dzielę się moim ulubionym przepisem na co dzień z marchewką i ziołami.
Składniki
dla bakłażana:
- bakłażany - 1 kg
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- pietruszka - 1 pęczek
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 100 ml
do marynaty:
- woda - 125 ml
- olej roślinny - 125 ml
- ocet jabłkowy - 125 ml
- cukier - 100 g
- sól - 1.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana w plastry o grubości 1 cm. Smaż je na oleju roślinnym na złoty kolor.
Drobno posiekaj cebulę, czosnek i zioła. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce i wszystko wymieszaj.
Ułóż warstwami krążki bakłażana i mieszankę marchwi.
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, zagotuj i natychmiast polej przekąskę.
Pozostaw bakłażana na jeden dzień pod prasą – wystarczy słoik z wodą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy