przekąski 22.01.2022

marynowane smażone bakłażany z marchewką

40 min
4 porcje
Marynowane smażone bakłażany z marchewką
tynza, stock.adobe.com
0

Jeśli bakłażany zostaną najpierw trochę usmażone przed marynowaniem, stają się jeszcze bardziej pikantne i interesujące. Ponadto zmienia się Tekstura produktu. Dzielę się moim ulubionym przepisem na co dzień z marchewką i ziołami.

Składniki

dla bakłażana:
do marynaty:
  • woda - 125 ml
  • olej roślinny - 125 ml
  • ocet jabłkowy - 125 ml
  • cukier - 100 g
  • sól - 1.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana w plastry o grubości 1 cm. Smaż je na oleju roślinnym na złoty kolor.

Drobno posiekaj cebulę, czosnek i zioła. Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce i wszystko wymieszaj.

Ułóż warstwami krążki bakłażana i mieszankę marchwi.

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, zagotuj i natychmiast polej przekąskę.

Pozostaw bakłażana na jeden dzień pod prasą – wystarczy słoik z wodą.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy