Lubisz pikantne przekąski? W takim razie spodoba ci się przepis na grzyby shiitake po koreańsku. Danie składa się z marchewki, dużej ilości ostrej papryki i czosnku. Aby uzyskać specjalny smak, możesz dodać trochę sosu rybnego, a zamiast cukru możesz użyć miodu.
Składniki
- Shiitake - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 2 ząbki
- kolendra - kilka gałązek
- ocet ryżowy - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony imbir - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Shiitake gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie, wrzuć do durszlaka i dokładnie spłucz.
Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona, posiekaj.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Skropić gorącym olejem, posypać przyprawami, cukrem i wymieszać.
Zmiel kolendrę i czosnek.
Połącz grzyby shiitake, marchewkę, kolendrę, czosnek i ostrą paprykę.
Dodaj ocet ryżowy, sól i dobrze wymieszaj. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy