Po raz pierwszy spróbowałem galaretki z chili na wyjeździe. Okazało się, że nie ma trudności w przygotowaniu, a ostrość potrawy jest bardzo łatwa do regulacji. Zwykle czyszczę pieprz z nasion i lekko spłukuję - wtedy galaretowate mięso jest średnio ostre.
Składniki
- pierś z indyka - 1 kg
- nogi wieprzowe - 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Chili (zielony) – 1 rzecz
- zielony groszek - 1 szkło
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - do smaku
- pietruszka - 2 gałązki
- woda (oczyszczona) – 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć udka wieprzowe przez 30 minut, zeskrobać górną warstwę nożem i dokładnie spłukać.
Ułóż na patelni pokrojonego na duże kawałki indyka, przygotowane udka wieprzowe, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 2,5 godziny na bardzo małym ogniu.
Dodaj sól, obraną cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez kolejną 1 godzinę.
Złap warzywa i wyrzuć. Mięso wyjąć z patelni, ostudzić, oddzielić od kości, posiekać i ułożyć na talerzach.
Do każdego pojemnika dodaj trochę zielonego groszku i mały kawałek chili.
Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę, wlej do talerzy z mięsem i warzywami. Na wierzch dodaj liście pietruszki.
Ostrożnie przenieś schłodzone galaretki do zimnego miejsca na 8 godzin.