przekąski 22.01.2022

galaretka z indyka, udka wieprzowe i chili

4 godz. 30 min.
4 porcje
Galaretka z indyka, udka wieprzowego i papryczki chili
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Po raz pierwszy spróbowałem galaretki z chili na wyjeździe. Okazało się, że nie ma trudności w przygotowaniu, a ostrość potrawy jest bardzo łatwa do regulacji. Zwykle czyszczę pieprz z nasion i lekko spłukuję - wtedy galaretowate mięso jest średnio ostre.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć udka wieprzowe przez 30 minut, zeskrobać górną warstwę nożem i dokładnie spłukać.

Ułóż na patelni pokrojonego na duże kawałki indyka, przygotowane udka wieprzowe, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 2,5 godziny na bardzo małym ogniu.

Dodaj sól, obraną cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez kolejną 1 godzinę.

Złap warzywa i wyrzuć. Mięso wyjąć z patelni, ostudzić, oddzielić od kości, posiekać i ułożyć na talerzach.

Do każdego pojemnika dodaj trochę zielonego groszku i mały kawałek chili.

Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę, wlej do talerzy z mięsem i warzywami. Na wierzch dodaj liście pietruszki.

Ostrożnie przenieś schłodzone galaretki do zimnego miejsca na 8 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy