Rozpieszczaj rodzinę niezwykłym przysmakiem, przygotuj pyszną sałatkę z krewetkami, awokado i warzywami. Może zastąpić nawet pełnowartościową przekąskę. W razie potrzeby dodaj gotowane ziemniaki, ryż lub bulgur.
Składniki
- sałata lodowa - 1 pęczek
- papryka - 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 250 g
- awokado - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- masło (do smażenia krewetek) – 40 g
- krewetki (oczyszczone) – 150 g
- sos sojowy - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz sałatkę pod bieżącą wodą, lekko strząśnij, zdemontuj liście i rozerwij ręce na małe kawałki.
Awokado obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny.
Przekrój pomidory koktajlowe na pół, wymieszaj z sosem sojowym i odłóż na bok na 10 minut.
Paprykę przekrój na pół, obierz i posiekaj.
Na patelni rozpuść masło, ułóż krewetki i smaż przez 3 minuty z każdej strony.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, wyłącz i przykryj na 5 minut.
Połóż liście sałaty na szerokim talerzu. Na wierzch dodaj awokado, pomidory, krewetki i paprykę.
Posyp solą, zmielonym czarnym pieprzem i polej oliwą z oliwek.