Zamiast znudzonych zup i owsianek, dziś ugotujemy bułki z łososiem na obiad. Do pracy potrzebujesz tylko trzech składników: gotowanego ryżu, liścia nori i lekko solonej ryby. Bułki należy podawać w towarzystwie sosu sojowego i marynowanego imbiru.
Składniki
- łosoś (małosolny) – 120 g
- okrągły ryż (gotowane) – 150 g
- nori - 1 liść
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filet z łososia w długie kostki.
Połóż arkusz nori na macie do sushi.
Dodaj warstwę ryżu i lekko ubij.
Ułóż filety z łososia na szerokiej krawędzi paskiem.
Zwinąć ciasną rolkę, mocno dociskając matę na całej powierzchni.
Połóż gotową rolkę na desce i pokrój na sześć identycznych kawałków.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy