Niezwykły garnek jest często porównywany do potężnego szybkowaru. Dzięki wysokiemu ciśnieniu jedzenie w nim gotuje się znacznie szybciej. Spróbuj ugotować galaretkę w afgańskim kotle. Wierz lub nie, ale za 1,5 godziny bulion i mięso będą gotowe.
Składniki
- wołowina - 1 kg
- wieprzowina - 1 kg
- skrzydła indyka - 1 kg
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 2 kawałki
- liść laurowy - 4 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - 2 art.
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę i wieprzowinę na duże kawałki.
Umieść skrzydełka z indyka, posiekane mięso, przyprawy, sól, obraną cebulę i czosnek w kotle.
Wlej wodę, zamknij pokrywkę i umieść na silnym gazie.
Po 15-20 minutach z zaworów wypłynie para, zmniejsz ogień i gotuj przez 1,5 godziny.
Wyjmij mięso, oddziel je od kości i drobno posiekaj.
Bulion przecedzić przez dwie warstwy gazy.
Włóż mięso do przygotowanych pojemników i zalej bulionem.
Usuń galaretkę w chłodne miejsce na 4-6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy