Czasami tradycyjne japońskie kulki ryżowe zwane Onigiri są smażone w cieście. Okazuje się, że jest to zupełnie nowe danie, ale wciąż smaczne. Dzielę się moim ulubionym przepisem,a ty już uzupełnisz nadzienie według własnego gustu.
Składniki
- okrągły ryż - 400 g
- ocet ryżowy - 100 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- krewetki (oczyszczone) – 150 g
- ser śmietankowy - 200 g
- jaja kurze - 1-2 kawałki
- bułka tarta - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją.
Wymieszaj ocet, cukier i sól i dopraw ryż. Pozwól mu ostygnąć.
Podsmaż lub przyspawaj obrane krewetki do miękkości.
Zrób małe tortille z ryżu.
Połóż krewetki i ser śmietankowy na każdej z nich i uformuj gęste Onigiri.
Zanurz Onigiri w ubitym jajku i zwiń bułkę tartą.
Smażyć na dużej ilości oleju ze wszystkich stron lub głęboko smażyć na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy