Na świątecznym stole koniecznie ugotuj pieczeń wieprzową. Przekąskę można podawać na ciepło i na zimno. Na przykład, jeśli nie ma wystarczająco dużo czasu, upiecz bułkę dzień lub nawet dwa wcześniej. W wyznaczonym czasie po prostu wyjmiesz go z lodówki i pokroisz.
Składniki
- wieprzowina - 1,5 kg
- majonez - 2 art.
- musztarda Dijon - 2 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- liść laurowy (mielony) – 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż wieprzowinę na desce. Wykonaj kilka głębokich cięć, aby ostatecznie mięso stało się prostokątną warstwą.
Natrzyj zmielonym pieprzem, liściem laurowym i solą. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 30 minut.
Posmaruj wnętrze musztardą i zwiń. Napraw za pomocą nici do gotowania.
Wymieszaj majonez i paprykę.
Nasmaruj rolkę od góry powstałym półfabrykatem.
Zawiń w dwie warstwy folii i piecz przez 60 minut w 190 stopniach.
Ostrożnie rozwiń folię i włóż bułkę do piekarnika na kolejne 20 minut.