Popularna azjatycka przekąska jest znacznie zdrowsza niż popularne chipsy i krakersy. Ale zielony groszek z wasabi może być trudny do znalezienia w zwykłych sklepach. Więc wymyśliłem, jak sam go ugotować i jestem gotowy podzielić się przepisem.
Składniki
- zielony groszek - 300 g
- woda - 150 ml
- cukier - 3 art.
- proszek wasabi - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- skrobia - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj proszek wasabi, sól i skrobię.
Gotuj wodę z cukrem, aż całkowicie się rozpuści i wyślij do syropu z groszku.
Po 30-40 sekundach wyjmij groszek łyżką cedzakową, pozwól mu trochę spłynąć i zwiń w suchą mieszankę.
Rozłóż groszek na pergaminie i wyślij do piekarnika w temperaturze 130 stopni na pół godziny.
Zmniejsz temperaturę do 90 stopni i odczekaj kolejne 15 minut. Wyjmij i pozwól przekąsce ostygnąć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy