Założę się, że jeszcze nie widziałeś tak pięknych i oryginalnych bułek wegetariańskich! A dzisiaj powiem Ci, jak je odpowiednio ugotować. Najważniejsze jest, aby owinąć wszystko tak mocno, jak to możliwe, a nawet tak bogate wypełnienie nie rozpadnie się.
Składniki
- nori - 4 liścia
- ryż - 150 g
- woda - 300 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- ogórki - 1-2 kawałki
- sałata - 4 liścia
- fasolka szparagowa - 80 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Chili - 1 rzecz
- rzodkiewka (daikon) – 40 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj ryż i gotuj do miękkości.
Połącz ocet, cukier i sól, dopraw ryż i dokładnie wymieszaj.
Gotuj zieloną fasolkę, aż będzie miękka, dosłownie 3-5 minut.
Pokrój paprykę i marchewkę w paski, posiekaj ostrą paprykę.
Cienko pokrój lub zetrzyj rzodkiewkę. Pokrój ogórek w przezroczyste plastry za pomocą obieraczki do warzyw.
Połóż plasterki ogórka na macie, a na nich liść nori.
Rozłóż ryż na nori, lekko nie docierając do krawędzi. Zwilż krawędź wodą.
Ułóż całe nadzienie na ryżu w przypadkowej kolejności.
Zwinąć ciasne rolki za pomocą maty i pokroić nożem nasączonym wodą.