Podobne przekąski są bardzo popularne we Francji. Przygotowywane są z różnych mięs, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Proponuję wypróbować podstawowy przepis na pastę mięsną do kanapek. Głównym składnikiem będą udka z kurczaka.
Składniki
- udka z kurczaka - 1 kg
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielona kolendra - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 10 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz udka z kurczaka i włóż do garnka z zimną wodą.
Dodaj liść laurowy, marchewkę, obraną cebulę i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Pamiętaj, aby usunąć piankę, która pojawi się podczas gotowania.
Połóż udka i warzywa na talerzu, lekko ostudź.
Oddziel mięso od kości.
Zmiel mięso ze skórą i warzywami w blenderze.
Dodaj sól, pozostałe przyprawy, czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy