Takie sajgonki przyszły do nas z kuchni wietnamskiej i stały się już znane w azjatyckich restauracjach. Ale jednostki wciąż przygotowują je w domu. I na próżno, ponieważ nie ma nic prostszego niż zawinięcie nadzienia w arkusz papieru ryżowego. A wynik jest tak smaczny i kolorowy!
Składniki
- papier ryżowy - 6 arkusze
- marchew - 1 rzecz
- sałata - 3 liścia
- Funchoza - 30 g
- czerwona kapusta - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej funchozę wrzącą wodą przez około 3 minuty – zgodnie z instrukcją.
Pokrój marchewki w cienkie paski, posiekaj kapustę i lekko posiekaj liście sałaty.
Zwilż każdy arkusz papieru ryżowego wodą, aby był elastyczny.
Rozłóż składniki równomiernie i zwiń ciasne bułki. Krawędź można przykleić tą samą wodą.
Pokrój sajgonki na pół i podawaj z sosem sojowym lub innym ulubionym sosem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy