Miłośnicy małosolnych ryb docenią ten przepis. Apetyczny pasztet śledziowy z masłem i jajkami jest tradycyjnie podawany na kromce czarnego chleba, posypany zieloną cebulką. Nie możesz przechowywać takiej przekąski dłużej niż 6 godzin, więc lepiej gotować ją w małych ilościach.
Składniki
- śledź - 1 rzecz
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- masło - 80 g
- cebula - 1 rzecz
- mielona kolendra - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć, odciąć głowę, ogon i płetwy.
Pokrój rybę wzdłuż grzbietu, wyjmij kości i oddziel filety.
Jajka na twardo obierz i opłucz.
Drobno posiekaj obraną cebulę.
Umieść filety śledziowe, jajka, cebulę i miękkie masło w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Posyp zmieloną kolendrą i jeszcze raz wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy