przekąski 05.07.2023

Rolada z otrzewnej wieprzowej w piekarniku

1 godz. 15 min.
4 porcje
Rolada z otrzewnej wieprzowej w piekarniku
JPchret, stock.adobe.com
0

Na święta lub po prostu zamiast kiełbasy. Rolada z otrzewnej wieprzowej może być podawana jako samodzielna przekąska, używana do robienia kanapek i kanapek. Naczynie piecze się w folii, dzięki czemu jest miękkie i soczyste.

Składniki

  • wieprzowina (otrzewna) – 1 kg
  • czosnek - 3 ząbki
  • Zieleń - 10 g
  • musztarda Dijon - 1 art.
  • liść laurowy (mielony) – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj otrzewną. Wykonaj kilka cięć, aby przekształciła się w prostokątną warstwę.

Drobno posiekaj zioła i obrany czosnek.

Przetrzyj otrzewną czosnkiem, przyprawami i solą. Przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.

Posmaruj wnętrze musztardą i posyp ziołami.

Zwinąć rolkę, bezpiecznie przymocować sznurkiem do gotowania i owinąć kilkoma warstwami folii.

Piecz przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i piecz rolkę przez kolejne 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy