Na święta lub po prostu zamiast kiełbasy. Rolada z otrzewnej wieprzowej może być podawana jako samodzielna przekąska, używana do robienia kanapek i kanapek. Naczynie piecze się w folii, dzięki czemu jest miękkie i soczyste.
Składniki
- wieprzowina (otrzewna) – 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- Zieleń - 10 g
- musztarda Dijon - 1 art.
- liść laurowy (mielony) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj otrzewną. Wykonaj kilka cięć, aby przekształciła się w prostokątną warstwę.
Drobno posiekaj zioła i obrany czosnek.
Przetrzyj otrzewną czosnkiem, przyprawami i solą. Przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Posmaruj wnętrze musztardą i posyp ziołami.
Zwinąć rolkę, bezpiecznie przymocować sznurkiem do gotowania i owinąć kilkoma warstwami folii.
Piecz przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i piecz rolkę przez kolejne 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy