Dojrzałe, pachnące Mango doskonale podkreśla kuchnię azjatycką. Idealnie pasuje do przepisu na bułki z łososiem i awokado. Wybierz tylko dojrzałe, miękkie owoce, w przeciwnym razie będą zbyt twarde i trawiaste. I możesz wziąć talerze mango w puszkach.
Składniki
- okrągły ryż - 150 g
- woda - 300 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- nori - 2 liścia
- Mango - 0.5 kawałki
- awokado - 1 rzecz
- ogórki - 1 rzecz
- łosoś - 150 g
- Sezam - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj ryż we wrzącej wodzie, aż go wchłonie. Dopraw octem cukrem i solą.
Przetnij arkusze nori na pół i połóż warstwę ryżu na każdej połowie. Naciśnij i odwróć.
Pokrój ogórek w paski, awokado w paski, a łososia w paski. Rozłóż nadzienie na nori i zwiń bułki matą.
Połóż plastry mango na ryżu i ponownie dociśnij wszystko matą.
Pokrój bułki i posyp sezamem przed podaniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy