Do gotowania używa się tylko młodych pędów paproci. Można je znaleźć w supermarkecie w działach konserwatorskich. Paproć jest przygotowywana w stylu koreańskim z różnymi dodatkami. Proponuję przepis z zieloną fasolką i marchewką.
Składniki
- fasolka szparagowa - 200 g
- Zieleń (paproć) – 100 g
- marchew - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- ocet jabłkowy - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielona czerwona papryka - 0,3 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,3 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój zieloną fasolkę na małe kawałki.
Wlać do wrzącej wody, gotować przez 5 minut, a następnie wrzucić do durszlaka.
Otwórz słoik paproci w puszkach i przygotuj zgodnie z instrukcją.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Posyp solą, cukrem, przyprawami i polej gorącym olejem.
Dodaj zieloną fasolkę, paproć, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy