przekąski 17.07.2023

grillowane krewetki

10 min
4 porcje
Grillowane krewetki
asab974, stock.adobe.com
0

Zorganizuj przyjazne spotkania w weekend. Aby było nie tylko fajnie, ale także smacznie, radzę gotować krewetki na grillu. To proste i bardzo szybkie. Podawaj przystawkę z różnymi sosami i sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki

  • krewetki (mrożone) – 1 kg
  • Limonka - 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • tymianek - do smaku
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Krewetki rozmrozić na dolnej półce lodówki, a następnie włożyć do durszlaka i spłukać.

Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

Pokrój limonkę na pół i wyciśnij sok.

Połącz olej, czosnek, sok z limonki, sól i tymianek.

Złóż krewetki do miski i polej aromatyczną marynatą. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania na 15 minut.

Ułóż krewetki na natłuszczonej powierzchni rozgrzanego grilla i smaż przez 2 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy