Zwolennicy zdrowego stylu życia mogą również cieszyć się apetyczną shawarmą. To dla nich ten przepis na bezmięsną shawarmę warzywną. Ogólnie rzecz biorąc, takie danie jest odpowiednie nawet dla laktovegetarian!
Składniki
- Pita - 4 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- ogórki - 2 kawałki
- sałata lodowa - 2 liścia
- kapusta pekińska - 300 g
- czosnek - 2 ząbki
- śmietana - 3 art.
- jogurt (naturalny) – 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory, ogórki i obraną paprykę.
Rozerwij sałatkę rękami, posiekaj kapustę w paski.
Wymieszaj wszystko ze śmietaną, solą, mielonym pieprzem i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Połóż pitę na stole i posmaruj cienką warstwą jogurtu.
Ułóż warzywa na środku, pozostawiając boki wolne.
Wsuń boki pity do środka i lekko dociśnij. Można dodatkowo przymocować papierem, folią lub nitką.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy