przekąski 18.06.2023

Julienne z pieczarkami i serem

35 min
4 porcje
Julienne z grzybami i serem
katyamaximenko, stock.adobe.com
0

Jeśli nie planujesz teraz gotować tego dania, zapisz przepis na później. Przyda się, gdy nadejdzie czas świątecznych uczt lub po prostu chcesz rozpieszczać rodzinę pysznymi. Julienne z grzybami i serem jest przygotowywana bez mięsa, ale nadal jest obfita i bardzo smaczna.

Składniki

dla julienne:
do sosu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój grzyby i obraną cebulę. Zetrzyj ser.

Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj grzyby i gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.

Dodaj masło, śmietanę, mleko, przyprawy i sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

W przygotowanych doniczkach włóż smażone grzyby.

Dodaj sos i posyp startym serem.

Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy