Jeśli nie planujesz teraz gotować tego dania, zapisz przepis na później. Przyda się, gdy nadejdzie czas świątecznych uczt lub po prostu chcesz rozpieszczać rodzinę pysznymi. Julienne z grzybami i serem jest przygotowywana bez mięsa, ale nadal jest obfita i bardzo smaczna.
Składniki
- mąka - 3 art.
- śmietana - 100 ml
- mleko - 200 ml
- masło - 80 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby i obraną cebulę. Zetrzyj ser.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj grzyby i gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Osobno na suchej patelni usmażyć mąkę na złoty kolor.
Dodaj masło, śmietanę, mleko, przyprawy i sól. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
W przygotowanych doniczkach włóż smażone grzyby.
Dodaj sos i posyp startym serem.
Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.