Fasola jest bogata w białko roślinne, więc potrawy z niej przez długi czas dają uczucie sytości. Włącz do swojej diety pasztet z czerwonej fasoli, a zapomnisz o częstych przekąskach, które tak bardzo psują sylwetkę. Potraktuj to jako mały krok w kierunku zdrowego odżywiania.
Składniki
- czerwona fasola (sucha) – 500 g
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 2 kawałki
- oliwa z oliwek - 30 ml
- sok z cytryny - 1 art.
- papryka - 0,5 łyżeczka
- tymianek - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Czerwona fasola jest wstępnie namoczona przez 4 godziny w zimnej wodzie.
Wrzuć do durszlaka, spłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut od momentu wrzenia.
Odcedź bulion do osobnego pojemnika, Usuń fasolę na bok, aby ostygła.
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.
Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.
Przenieś pieczeń do garnka z fasolą, dodaj sok z cytryny, przyprawy i sól.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie. Jeśli pasztet okaże się suchy, dodaj trochę pozostałego bulionu.