przekąski 27.06.2023

pasztet z czerwonej fasoli

50 min
4 porcje
Pasztet z czerwonej fasoli
artit, stock.adobe.com
0

Fasola jest bogata w białko roślinne, więc potrawy z niej przez długi czas dają uczucie sytości. Włącz do swojej diety pasztet z czerwonej fasoli, a zapomnisz o częstych przekąskach, które tak bardzo psują sylwetkę. Potraktuj to jako mały krok w kierunku zdrowego odżywiania.

Składniki

  • czerwona fasola (sucha) – 500 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • cebula - 2 kawałki
  • oliwa z oliwek - 30 ml
  • sok z cytryny - 1 art.
  • papryka - 0,5 łyżeczka
  • tymianek - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
  • woda - 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Czerwona fasola jest wstępnie namoczona przez 4 godziny w zimnej wodzie.

Wrzuć do durszlaka, spłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj przez 40 minut od momentu wrzenia.

Odcedź bulion do osobnego pojemnika, Usuń fasolę na bok, aby ostygła.

Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.

Połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor.

Przenieś pieczeń do garnka z fasolą, dodaj sok z cytryny, przyprawy i sól.

Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie. Jeśli pasztet okaże się suchy, dodaj trochę pozostałego bulionu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy