przekąski 30.06.2023

galaretka z agarem agarowym

4 godz. 45 min.
10 porcji
Galaretka z agarem
Alexandr Milodan, stock.adobe.com
0

Nie zawsze jest czas i chęć na gotowanie bulionu przez pół dnia. W takich przypadkach lepiej jest użyć przepisu na galaretkę z agarem agarowym. Zagęszczacz nie wpływa w żaden sposób na smak potrawy. Gotową przekąskę trudno odróżnić od gotowanej w tradycyjny sposób.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój kurczaka na ćwiartki, opłucz i włóż do głębokiej patelni.

Dodaj udo z indyka, korzeń pietruszki, wodę i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.

Usuń korzeń pietruszki, dodaj przyprawy, obraną cebulę i gotuj przez kolejne 30 minut.

Wyjmij mięso na talerz, lekko ostudź, oddziel od kości i drobno posiekaj.

Bulion przecedzić przez podwójną warstwę gazy.

Podnieś szklankę gorącego bulionu i wymieszaj z agarem agarowym.

Umieść patelnię z bulionem na ogniu, dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i półfabrykat agarowo-agarowy. Gotuj wszystko razem przez 3 minuty.

Włóż mięso do przygotowanych kokilek, zalej bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy