Nie zawsze jest czas i chęć na gotowanie bulionu przez pół dnia. W takich przypadkach lepiej jest użyć przepisu na galaretkę z agarem agarowym. Zagęszczacz nie wpływa w żaden sposób na smak potrawy. Gotową przekąskę trudno odróżnić od gotowanej w tradycyjny sposób.
Składniki
- udo indyka - 1 kg
- kurczak - 1 tusza
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- czarny pieprz - 4 groszek
- nasiona gorczycy - 0,5 łyżeczka
- agar-agar - 15 g
- sól - 1 art. l
- woda - 4 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kurczaka na ćwiartki, opłucz i włóż do głębokiej patelni.
Dodaj udo z indyka, korzeń pietruszki, wodę i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu.
Usuń korzeń pietruszki, dodaj przyprawy, obraną cebulę i gotuj przez kolejne 30 minut.
Wyjmij mięso na talerz, lekko ostudź, oddziel od kości i drobno posiekaj.
Bulion przecedzić przez podwójną warstwę gazy.
Podnieś szklankę gorącego bulionu i wymieszaj z agarem agarowym.
Umieść patelnię z bulionem na ogniu, dodaj sól, czosnek przepuszczony przez prasę i półfabrykat agarowo-agarowy. Gotuj wszystko razem przez 3 minuty.
Włóż mięso do przygotowanych kokilek, zalej bulionem i umieść w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.