Czy kiedykolwiek próbowałeś gotować po koreańsku nie tylko marchewki, ale także inne warzywa? Na przykład kapusta jest po prostu niesamowita. I to zupełnie inna przekąska, która nie przypomina kiszonej ani marynowanej. Tym razem proponuję zrobić to z kurkumą.
Składniki
- kapusta - 600 g
- czosnek - 3 ząbki
- woda - 350 ml
- sól - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 2 kawałki
- cukier - 50 g
- ocet jabłkowy - 50 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- ziele angielskie - 5 groszek
- kurkuma - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę i posiekaj czosnek.
Wymieszaj je z kurkumą.
Zagotuj wodę z cukrem, solą, pieprzem i liśćmi laurowymi.
Wlej olej, gotuj marynatę przez 2-3 minuty i wlej kapustę. Natychmiast wlej ocet.
Wrzuć kapustę i pozwól jej parzyć przez noc w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy