Grillowane przekąski warzywne to niekończąca się przestrzeń do eksperymentowania ze składnikami i kombinacjami. Na przykład proponuję spróbować pomidorów cherry i marynowanej fety zawiniętej w talerze cukinii lub cukinii.
Składniki
- cukinia (lub cukinia) – 1 rzecz
- pomidory koktajlowe - 9 sztuk
- feta - 200 g
- tymianek - 1 gałązka
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- bazylia - 1 pęczek
- czarny pieprz (groszek) – 3 kawałki
- Chili - 1 strąk
- oliwa z oliwek - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój fetę w kostkę i osusz na ręczniku papierowym.
Drobno posiekaj bazylię, tymianek i chili, dodaj ziarna pieprzu i włoskie zioła. Przykryj wszystko oliwą z oliwek.
Marynuj fetę w aromatycznej mieszance przez 30 do 40 minut.
Pokrój cukinię lub cukinię na możliwie najcieńsze plastry.
Grilluj je dosłownie przez minutę i lekko podsmaż pomidory koktajlowe.
Zawiń kostki fety w plastry cukinii i zbierz wszystko na szaszłyki. Wyszło mi 3 sztuki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy