Przygotuj koreańskie marchewki z aromatycznym anyżem! Aby przyprawa wydobywała maksimum swojego aromatu i smaku, podgrzej ją w gorącym oleju. Bukiet smaku doskonale uzupełnia Skórka z cytryny i ocet balsamiczny. Aromatyczna przekąska spodoba się wszystkim!
Składniki
- marchew - 600 g
- Badian - 3 gwiazdki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- ocet balsamiczny - 1,5 art.
- Olej roślinny - 40 ml
- mielona czerwona papryka - do smaku
- papryka - do smaku
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, paprykę, zmieloną czerwoną paprykę i dobrze wymieszaj.
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Podsmaż cebulę na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.
Wyłącz ogrzewanie. Usuń cebulę i wlej skórkę z cytryny i gwiazdki anyżu do gorącego oleju.
Wlej gorący olej do miski z marchewką. Dodaj ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i dobrze wymieszaj. Przykryj szczelnie i umieść w chłodnym miejscu na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy