Wielu nie bierze tego dania, ale w rzeczywistości przepis jest bardzo prosty. Przygotowanie Delikatnego pasztetu z wątróbki drobiowej w domu okaże się tylko za pomocą blendera zanurzeniowego. Bez niego niemożliwe jest osiągnięcie pożądanej konsystencji.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- masło - 60 g
- śmietana - 100 ml
- koniak - 2 art.
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątróbkę drobiową i obierz z folii.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Roztop masło na patelni, włóż cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj wątrobę i gotuj przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej koniak, posyp solą, przyprawami i smaż przez kolejne 2 minuty.
Dodaj śmietanę i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy