Jakoś brakowało mi pikli i spróbowałam zrobić winegret z marynowanymi grzybami. Okazało się jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Od tego czasu często gotuję według tego przepisu. Nawet grzyby konserwuję na zimę specjalnie na tę sałatkę!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ugotowane buraki, marchewki i ziemniaki.
Pokrój ziemniaki, marchew, buraki i grzyby w drobną kostkę. Pozostaw dwa lub trzy grzyby do dekoracji gotowego winegret.
Posiekaj cebulę i kolendrę. Zostaw kilka liści zieleni do dekoracji.
Połącz ziemniaki, buraki, marchewkę, ogórki, marynowane grzyby, cebulę i kolendrę w głębokiej misce.
Dodaj sól, olej roślinny i delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką. Staraj się nie kruszyć miękkich warzyw.
Użyj pierścienia do gotowania, aby ułożyć winegret na talerzu. Udekoruj plasterkami grzybów i ziołami.