sałatki 22.01.2022

winegret z marynowanymi grzybami

25 min
6 porcji
Vinaigrette z marynowanymi grzybami
0

Jakoś brakowało mi pikli i spróbowałam zrobić winegret z marynowanymi grzybami. Okazało się jeszcze smaczniejsze niż zwykle. Od tego czasu często gotuję według tego przepisu. Nawet grzyby konserwuję na zimę specjalnie na tę sałatkę!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ugotowane buraki, marchewki i ziemniaki.

Vinaigrette z marynowanymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Pokrój ziemniaki, marchew, buraki i grzyby w drobną kostkę. Pozostaw dwa lub trzy grzyby do dekoracji gotowego winegret.

Vinaigrette z marynowanymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Posiekaj cebulę i kolendrę. Zostaw kilka liści zieleni do dekoracji.

Vinaigrette z marynowanymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Połącz ziemniaki, buraki, marchewkę, ogórki, marynowane grzyby, cebulę i kolendrę w głębokiej misce.

Vinaigrette z marynowanymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj sól, olej roślinny i delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką. Staraj się nie kruszyć miękkich warzyw.

Vinaigrette z marynowanymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Użyj pierścienia do gotowania, aby ułożyć winegret na talerzu. Udekoruj plasterkami grzybów i ziołami.

Vinaigrette z marynowanymi grzybami: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy