Bruschetty są dobre dzięki połączeniu prostoty i różnorodności. Gotuje się przez kilka minut, ale wygląda jak przysmak prawdziwych smakoszy. To wegetariańska opcja dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej.
Składniki
- Bagietka - 8 plasterki
- pomidory (duży) – 1 rzecz
- oliwki - 1 garść
- Mozzarella - 80 g
- bazylia - 4 listek
- włoskie zioła - 0.5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usmaż kromki bagietki lub innego pasującego chleba z obu stron.
Nie czekając, aż ostygną, posyp je startą mozzarellą.
Drobno posiekaj pomidora, posiekaj bazylię i pokrój oliwki w plasterki.
Wymieszaj wszystko razem, sól, dodaj oliwę z oliwek i włoskie zioła.
Rozłóż nadzienie na bruschettach. Jeśli jest więcej bazylii-udekoruj je liśćmi.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy