Jedna z odmian popularnych francuskich krokietów. Zasadniczo są to rozdrobnione ziemniaki z szynką smażone w głębokim tłuszczu. Z całą prostotą nikt nie odmówi takiej przekąski. I jest przygotowywany bardzo łatwo i dość szybko.
Składniki
- ziemniaki - 5 sztuk
- szynka - 100 g
- Ser Brie - 100 g
- bułka tarta - 50 g
- Olej roślinny - 150 ml
- sól - 1 szczypta
- mielony czarny pieprz - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i zetrzyj.
Sól, pieprz i dodaj drobno posiekaną szynkę.
Uformuj małe tortille, w każdym z nich ułóż plasterek sera i zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego.
Panieruj kulki i smaż na złoty kolor w dużej ilości oleju.
Połóż je na papierowych serwetkach, aby pozbyć się tłuszczu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy