W słonecznej Grecji ta sałatka nazywa się" Horiatiki", co w tłumaczeniu brzmi jak"sałatka wiejska". Przygotowuje się go z prostych produktów, które każdy Grecki chłop ma w domu. Zwracam uwagę na prosty i bardzo smaczny przepis!
Składniki
- Mieszanka sałatek - 150 g
- feta - 150 g
- papryka - 1 rzecz
- ogórki - 2 kawałki
- pomidory - 200 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- oliwki (bez pestek) – 150 g
- Sezam - 1 art.
- nasiona lnu - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- oregano - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz mieszankę sałatkową pod bieżącą wodą, strząśnij i połóż do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Pokrój ogórki w plasterki, pomidory w małe plasterki, a cebulę w półpierścienie. Paprykę obrać z nasion i posiekać.
Pokrój fetę w kostkę. Staraj się nie ciąć zbyt drobno, najlepiej kawałki powinny mieć taki sam rozmiar jak oliwki.
W szerokiej salaterce połącz sałatkę, pomidory, cebulę, ogórki, paprykę i oliwki.
Dodaj sól, oregano, mielony pieprz, oliwę z oliwek, sok z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Ułóż kostki fety na wierzchu, posyp sezamem i siemieniem lnianym. Sałatka grecka jest gotowa!