Po raz pierwszy spróbowałem pikantnej przekąski od mojej przyjaciółki i nawet nie zdawałem sobie sprawy, z czego jest zrobiona. Okazało się, że to Koreańskie grzyby Enoki. Od tego czasu często je gotuję, eksperymentując z przyprawami, różnymi sosami i innymi dodatkami. Spróbuj, może Ci się spodobają!
Składniki
- Grzyby (Enoki) – 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- Zieleń - kilka gałązek
- ocet - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- sos chili - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grzyby Enoki przygotuj, połóż na sicie, sparz wrzącą wodą, a następnie spłucz zimną wodą.
Posiekaj marchewki, zioła, obraną cebulę i czosnek.
Wymieszaj wszystkie półfabrykaty w misce.
Dodaj gorący olej, mielony pieprz, sól, sosy i ocet.
Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy