przekąski 12.06.2023

Calzone z kurczakiem i serem

40 min
4 porcje
Calzone z kurczakiem i serem
DAVID, stock.adobe.com
0

Na południu Włoch bardzo lubią zamkniętą pizzę. Jest przygotowywany z ciasta drożdżowego, często eksperymentując z nadzieniami. Upieczmy dziś calzone z kurczakiem i serem. Gwarantuję, że to danie pozostanie w Twoim menu przez długi czas.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, drożdże i sól.

Dodaj masło, ciepłą wodę i lekko ubite jajko.

Zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Pokrój gotowany filet i pomidor, zetrzyj ser.

Rozwałkuj ciasto cienkim ciastem.

Posmaruj połowę sosem pomidorowym.

Ułóż filety z kurczaka i pomidory.

Posyp serem i ziołami prowansalskimi.

Przykryj drugą połową i mocno przyklej krawędzie. Wykonaj kilka dekoracyjnych cięć na górze.

Ostrożnie przenieś obrabiany przedmiot na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy