Na południu Włoch bardzo lubią zamkniętą pizzę. Jest przygotowywany z ciasta drożdżowego, często eksperymentując z nadzieniami. Upieczmy dziś calzone z kurczakiem i serem. Gwarantuję, że to danie pozostanie w Twoim menu przez długi czas.
Składniki
- mąka - 400 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - na czubku noża
- woda (ciepły) – 220 ml
- filet z kurczaka (gotowane) – 200 g
- ser - 100 g
- pomidory - 1 rzecz
- sos pomidorowy - 2 art.
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże i sól.
Dodaj masło, ciepłą wodę i lekko ubite jajko.
Zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pokrój gotowany filet i pomidor, zetrzyj ser.
Rozwałkuj ciasto cienkim ciastem.
Posmaruj połowę sosem pomidorowym.
Ułóż filety z kurczaka i pomidory.
Posyp serem i ziołami prowansalskimi.
Przykryj drugą połową i mocno przyklej krawędzie. Wykonaj kilka dekoracyjnych cięć na górze.
Ostrożnie przenieś obrabiany przedmiot na wyłożoną blachę do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.