Domowe nuggetsy z kurczaka mogą być świetną alternatywą dla jedzenia ulicznego, ponieważ masz pełną kontrolę nad świeżością żywności i dodatków, których będziesz używać do gotowania. Mięso z kurczaka w panierce pozostaje miękkie i soczyste.
Składniki
- filet z kurczaka - 350 g
- mąka (pszenna) – 2 art.
- przyprawy i przyprawy (dla kurczaka) – 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 30 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana - 1 art.
- mąka (do ciasta) – 2 art.
- bułka tarta - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Dodaj sól i przyprawy, wymieszaj. Jeśli masz czas, możesz marynować przez pół godziny na zimno.
Dodaj mąkę pszenną i ponownie wymieszaj.
Aby Zrobić ciasto, wbij kilka jajek do miski, dodaj szczyptę soli, śmietanę.
Dodaj mąkę i wymieszaj. Wyślij paski kurczaka do ciasta.
Wsyp krakersy do spodka i zwiń w nie kawałki kurczaka ze wszystkich stron.
Rozłóż półfabrykaty na patelni, w rozgrzanym oleju roślinnym. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony na małym ogniu.
Podawaj bryłki lepiej na ciepło lub na ciepło, z sosem i świeżymi ziołami.