Smażony bakłażan doskonale komponuje się z hummusem, a jeśli dodasz do niego również czosnek, otrzymasz niesamowicie smaczną przekąskę. Eksperymentuj z dodawaniem różnych przypraw, takich jak papryka lub mielone chili, jeśli lubisz ostrzej.
Składniki
- bakłażan - 1 rzecz
- Hummus - 150 g
- biały chleb - 5 plasterki
- czosnek - 2-3 ząbki
- pomidory koktajlowe - 10 sztuk
- pietruszka - 2-3 gałązki
- Olej roślinny (do smażenia) – 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana i namocz w osolonej wodzie przez 20 minut.
Odcedź, osusz koła bakłażana i usmaż je na oleju roślinnym na złoty kolor.
Wysusz biały chleb w tosterze i pokrój na pół. Połóż okrąg bakłażana na każdej połowie.
Wyciśnij czosnek na wierzch.
Łyżeczką delikatnie rozprowadź hummus.
Udekoruj połówkami wiśni i listkiem pietruszki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy