
W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić popularne ciasto Bento bez użycia twarogu. Ta odmiana ciasta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego miodu pitnego, a delikatna śmietana filigranowo uzupełni smak ciast i zapewni poczucie lekkości
Składniki
- mąka - 400 g
- cukier - 150 g
- jaja kurze - 2 szt.
- masło - 80 g
- miód - 120 g
- soda spożywcza - 1,5 łyżeczka
- mielony cynamon - 2 łyżeczka
- pomarańcza (skórka) – 1 szt.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz miód, jajka, cukier, masło i skórkę pomarańczową. Ciągle mieszając, na małym ogniu doprowadzaj masę do gładkości (cukier i masło powinny się całkowicie rozpuścić), zdejmij z ognia.

Natychmiast dodaj sodę do gorącej masy, wymieszaj. Mieszanina rozjaśni się i zwiększy objętość.

Wymieszaj przesianą mąkę z cynamonem, stopniowo wprowadzaj do płynnej masy. Mieszaj, aż będzie gładka, zagnieść elastyczne, nie lepkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wysłać do lodówki na 30 minut.

Gdy ciasto się zaparzy, rozwałkuj je na warstwę o grubości 2-3 mm i użyj metalowego pierścienia lub innego okrągłego kształtu, aby wyciąć koła o średnicy 10 cm.

Piecz ciasta na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200°C na złoty kolor, około 5 minut.

Przygotuj krem: połącz śmietanę, śmietanę i cukier puder, wymieszaj, ubij mikserem, aż będzie gęsta i puszysta.

Złóż ciasta, naprzemiennie smarując ciasta kremem. Z podanej liczby produktów otrzymuję 2-3 gotowe ciasta Bento składające się z 3 ciast. Udekoruj ciasta według własnego uznania.
