desery 07.06.2023

ciasto Bento bez twarogu

1 godz. 0 min.
7 porcji
Ciasto Bento bez twarogu
0

W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić popularne ciasto Bento bez użycia twarogu. Ta odmiana ciasta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznego miodu pitnego, a delikatna śmietana filigranowo uzupełni smak ciast i zapewni poczucie lekkości

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz miód, jajka, cukier, masło i skórkę pomarańczową. Ciągle mieszając, na małym ogniu doprowadzaj masę do gładkości (cukier i masło powinny się całkowicie rozpuścić), zdejmij z ognia.

Ciasto Bento bez twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Natychmiast dodaj sodę do gorącej masy, wymieszaj. Mieszanina rozjaśni się i zwiększy objętość.

Ciasto Bento bez twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wymieszaj przesianą mąkę z cynamonem, stopniowo wprowadzaj do płynnej masy. Mieszaj, aż będzie gładka, zagnieść elastyczne, nie lepkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wysłać do lodówki na 30 minut.

Ciasto Bento bez twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Gdy ciasto się zaparzy, rozwałkuj je na warstwę o grubości 2-3 mm i użyj metalowego pierścienia lub innego okrągłego kształtu, aby wyciąć koła o średnicy 10 cm.

Ciasto Bento bez twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Piecz ciasta na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200°C na złoty kolor, około 5 minut.

Ciasto Bento bez twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Przygotuj krem: połącz śmietanę, śmietanę i cukier puder, wymieszaj, ubij mikserem, aż będzie gęsta i puszysta.

Ciasto Bento bez twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Złóż ciasta, naprzemiennie smarując ciasta kremem. Z podanej liczby produktów otrzymuję 2-3 gotowe ciasta Bento składające się z 3 ciast. Udekoruj ciasta według własnego uznania.

Ciasto Bento bez twarogu: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy