desery 27.05.2023

ciasto Bento dla początkujących

1 godz. 0 min.
1 porcja
Ciasto Bento dla początkujących
0

Ten modny mini tort przyszedł do nas z Korei Południowej. Nie twierdzi, że jest głównym przysmakiem uczty, ale jego osobliwością jest format serwowania. Jeśli nigdy nie upiekłeś ciasta Bento, czas spróbować!

Składniki

do testu:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz mleko skondensowane z jajkami w misce, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Powinno być gęste ciasto.

Ciasto Bento dla początkujących: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlać ciasto na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut. Trochę ostudzić.

Ciasto Bento dla początkujących: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dopóki ciasto nie ostygnie całkowicie, Wytnij ciasta o średnicy 10-12 cm za pomocą formy (lub odpowiedniego talerza).

Ciasto Bento dla początkujących: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, ubij twarożek, śmietanę i cukier puder mikserem. Powinien uzyskać bujny krem. Możesz oddzielić niewielką część kremu i dodać do niego barwnik spożywczy (opcjonalnie). Do dekoracji zostanie użyty kolorowy krem.

Ciasto Bento dla początkujących: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Złóż ciasto: umieść ciasto na talerzu lub specjalnym stojaku, przykryj je kremem, a następnie ponownie ciastem, kremem itp.

Ciasto Bento dla początkujących: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

W razie potrzeby ułóż środkowe warstwy kremu dowolnymi pokrojonymi owocami (mogą to być kiwi, pomarańcze, truskawki).

Ciasto Bento dla początkujących: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Przykryj zebrane ciasto kremem, spłaszcz silikonową szpatułką, udekoruj kolorowym kremem według własnego uznania.

Ciasto Bento dla początkujących: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zapakuj swoje pierwsze ciasto Bento do specjalnego pudełka lub pudełka na lunch i podaruj z miłością (z okazji lub bez) komuś, kto jest tego wart!

Ciasto Bento dla początkujących: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy