
Ten modny mini tort przyszedł do nas z Korei Południowej. Nie twierdzi, że jest głównym przysmakiem uczty, ale jego osobliwością jest format serwowania. Jeśli nigdy nie upiekłeś ciasta Bento, czas spróbować!
Składniki
- mąka - 120 g
- jaja kurze - 2 szt.
- mleko skondensowane - 300 g
- proszek do pieczenia ciasta - 5 g
- ser twarogowy - 300 g
- śmietana (33%) – 150 ml
- cukier puder - 50 g
- barwnik spożywczy - opcjonalnie
- owoce (dowolny) – opcjonalnie
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mleko skondensowane z jajkami w misce, dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Powinno być gęste ciasto.

Wlać ciasto na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut. Trochę ostudzić.

Dopóki ciasto nie ostygnie całkowicie, Wytnij ciasta o średnicy 10-12 cm za pomocą formy (lub odpowiedniego talerza).

Podczas pieczenia ciasta przygotuj nadzienie. Aby to zrobić, ubij twarożek, śmietanę i cukier puder mikserem. Powinien uzyskać bujny krem. Możesz oddzielić niewielką część kremu i dodać do niego barwnik spożywczy (opcjonalnie). Do dekoracji zostanie użyty kolorowy krem.

Złóż ciasto: umieść ciasto na talerzu lub specjalnym stojaku, przykryj je kremem, a następnie ponownie ciastem, kremem itp.

W razie potrzeby ułóż środkowe warstwy kremu dowolnymi pokrojonymi owocami (mogą to być kiwi, pomarańcze, truskawki).

Przykryj zebrane ciasto kremem, spłaszcz silikonową szpatułką, udekoruj kolorowym kremem według własnego uznania.

Zapakuj swoje pierwsze ciasto Bento do specjalnego pudełka lub pudełka na lunch i podaruj z miłością (z okazji lub bez) komuś, kto jest tego wart!
