
Podaruj to słodkie ciasto jako dodatek do prezentu lub po prostu-jako słodki komplement. Wielkość i lekkie niedbalstwo ciasta Bento wywoła uśmiech, a smak-100% zachwyci odbiorcę. Dzielę się prostym i szybkim przepisem na to małe ciasto.
Składniki
- mąka - 100 g
- jaja kurze - 2 szt.
- cukier - 100 g
- masło - 1 art.
- mleko (2,5%) – 70 ml
- kakao - 1 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- czekolada (czarny) – 25 g
- śmietana (33%) – 50 ml
- cukier puder - 30 g
- ser śmietankowy - 200 G
- masło - 50 G
- ser śmietankowy - 200 g
- cukier puder - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka mikserem. Nie przestając ubijać, stopniowo wprowadzaj cukier, ubijaj przez kolejne 5 minut z małą prędkością. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Podgrzej mleko, rozpuść w nim zmiękczone masło i kawałki czekolady, wymieszaj, ostudź i dodaj do innych składników. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

Wlać ciasto na małą, wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku 180C przez 15 minut. Ostudzić ciasto, pokroić na 4 części, z każdej części wyciąć koła o średnicy 10-12 cm ostrym nożem.

Aby przygotować warstwę kremu, wymieszaj ser śmietankowy ze śmietaną, ubij do uzyskania gładkości. Kontynuując ubijanie, stopniowo wprowadzaj cukier puder

Przygotuj krem wyrównujący: ser śmietankowy wymieszaj ze zmiękczonym masłem, ubij do uzyskania gładkości, stopniowo wprowadzając cukier puder.

Złóż ciasto: posmaruj każde ciasto warstwą kremu, złóż jeden na drugim. Wyślij ciasta z kremem do lodówki na 1 godzinę.

Następnie posmaruj wierzch i boki ciasta kremem wyrównującym. Wyślij do lodówki na kolejną 1 godzinę.

Udekoruj gotowe ciasto Bento według własnego uznania. Podawaj w specjalnym pudełku lub pudełku na lunch.
