
Każde ciasto może stać się Bento. Główną atrakcją tego modnego przysmaku jest rozmiar i forma serwowania. Dziś proponuję przygotować czekoladowe ciasto Bento według tradycyjnego przepisu na ciasto Brownie, ale zrobimy to w wersji mini i podamy w specjalnym pudełku.
Składniki
- mąka - 50 g
- jaja kurze - 3 szt.
- cukier - 100 g
- Olej roślinny - 20 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- kakao - 30 g
- orzechy - 30 g
- mleko - 70 ml
- cukier - 20 g
- kakao - 1 art.
- ekstrakt waniliowy - 0,5 łyżeczka
- ser twarogowy - 140 G
- czekolada mleczna - 180 g
- śmietana (33%) – 200 ml
- kakao - 2 art.
- cukier puder - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddzielnie ubij białka z połową porcji cukru na stabilne szczyty, żółtka z drugą częścią cukru-aż masa się rozjaśni. Połącz masę żółtkową i białkową, delikatnie wymieszaj szpatułką.

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Posiekaj orzechy.

Wmieszaj posiekane orzechy do mieszanki jajeczno-cukrowej i stopniowo wprowadzaj mąkę. Dodaj olej roślinny, dobrze wymieszaj, aż będzie gładki.

Wlać ciasto na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15-20 minut. Następnie pozostaw ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut.

Za pomocą okrągłego kształtu o odpowiednim rozmiarze wytnij z biszkoptu 4 ciasta o średnicy 12-14 cm.

Do impregnacji połącz wszystkie składniki, podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i ostudź. Następnie namocz małe ciasta.

Przygotuj krem czekoladowy. Rozpuść czekoladę, dodaj śmietanę i twarożek, ubij. Dodaj kakao i cukier puder i ponownie ubij, aż się połączą.

Złóż mini ciasto, pokrywając każde ciasto warstwą kremu czekoladowego. Boki i wierzch ciasta wyrównaj również kremem i wyślij do lodówki, aby ustabilizować się na co najmniej 4 godziny. Udekoruj gotowe ciasto według własnego uznania.
