O tiramisu nie słyszano chyba w odległych zakątkach świata. Popularny włoski deser zdobył miłość wszystkich, którzy próbowali go raz. Niestety nie można go nazwać dietą. Mniej kaloryczną wersję można przygotować ze śmietaną.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 250 g
- śmietana (20% tłuszczu) – 350 g
- mascarpone - 300 g
- cukier puder - 3 art.
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- Kawa (espresso) – 250 ml
- koniak - 2 art.
- kakao (do dekoracji) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mascarpone, śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubij wszystko razem mikserem 2-3 minuty.
Wymieszaj kawę z koniakiem i dla wygody wlej do szerokiego naczynia.
Posmaruj spód talerza cienką warstwą kremu.
Zanurz każde ciastko na 1-2 sekundy w kawie i rozłóż na śmietanie.
Dodaj warstwę kremu i wygładź.
Ponownie ułóż ciasteczka i powtórz wszystko. Kontynuuj, aż skończą się składniki.
Gotowy deser posyp kakao i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy