
Włochy słyną ze spokoju i wymiaru. Nawet popularne włoskie tiramisu jest przygotowywane bez większego zamieszania. Wystarczy przygotować najprostszy krem, posmarować ciasteczka nasączone kawą i poczekać, aż wszystko zostanie nasycone.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 200 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 300 ml
- mascarpone - 200 g
- kakao - 2 art.
- cukier puder - 4 art.
- Kawa (espresso) – 1 kubek
- koniak - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śmietanę, mascarpone, cukier puder wymieszać i ubić mikserem.

Wymieszaj kawę z koniakiem i dla wygody wlej do szerokiego naczynia.

Posmaruj spód formy kremem i posyp kakao.

Zanurz ciasteczka w kawie i ułóż w jednej warstwie.

Dodaj śmietanę, kakao i ponownie ułóż ciasteczka nasączone kawą. Powtarzaj czynności, aż zabraknie ciasteczek i śmietany.

Gotowy deser posyp kakao i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy