Nie masz ochoty spędzać dużo czasu w kuchni? Przygotuj leniwego śledzia pod futrem. Ziemniaki, cebula, śledź i jajka są natychmiast mieszane, a na wierzchu wszystko jest pokryte warstwą buraków i majonezu. Jest pyszny, prosty i co najważniejsze - bardzo szybki!
Składniki
- śledź (filet) – 250 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- majonez - 150 ml
- pietruszka (do dekoracji) – 1 gałązka
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śledzie i cebulę na małe kawałki. Zetrzyj jajka i inne warzywa na grubej tarce.
Połącz śledzie, cebulę, jajka i ziemniaki. Dodaj sól, pieprz i połowę majonezu. Umieść masę na głębokim talerzu.
Na wierzch ułóż warstwę buraków zmieszanych z pieprzem, solą i majonezem.
Udekoruj sałatkę ziołami i kruszonką jajeczną. Wstaw naczynie do lodówki na 2 godziny, aby wszystkie składniki się namoczyły.
czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz