desery 18.08.2022

Sernik czekoladowy

2 godz. 0 min.
4 porcje
Sernik czekoladowy
A_Lein, stock.adobe.com
0

To chyba najbardziej czekoladowy sernik, jakiego właśnie próbowałem. Zwłaszcza jeśli polej go czekoladą rozpuszczoną w łaźni wodnej. Aby deser nie był zbyt mdły, wybierz płytki o wysokiej zawartości kakao.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozdrobnij ciasteczka na okruchy i wymieszaj z kakao i stopionym masłem.

Włóż podstawę do formy i wyślij na 15 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Ubij ser, śmietanę i cukier puder. Dodaj jajka pojedynczo, ubijając.

Wlej czekoladę, ponownie ubij i wlej nadzienie na podstawę.

Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika.

Piec sernik 1.5-2 godziny w 140 stopniach.

Pozostaw na kolejną godzinę w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku, ostudź do końca na stole i wstaw na noc do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy