To chyba najbardziej czekoladowy sernik, jakiego właśnie próbowałem. Zwłaszcza jeśli polej go czekoladą rozpuszczoną w łaźni wodnej. Aby deser nie był zbyt mdły, wybierz płytki o wysokiej zawartości kakao.
Składniki
- ciasteczka - 300 g
- masło - 100 g
- kakao - 2 art.
- ser śmietankowy - 600 g
- śmietana (20%) – 200 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- czekolada - 150 g
- cukier puder - 180 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij ciasteczka na okruchy i wymieszaj z kakao i stopionym masłem.
Włóż podstawę do formy i wyślij na 15 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Ubij ser, śmietanę i cukier puder. Dodaj jajka pojedynczo, ubijając.
Wlej czekoladę, ponownie ubij i wlej nadzienie na podstawę.
Umieść pojemnik z wodą na dnie piekarnika.
Piec sernik 1.5-2 godziny w 140 stopniach.
Pozostaw na kolejną godzinę w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku, ostudź do końca na stole i wstaw na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy