Kto próbował pastylki bielewskiej, wie, że nie można zapomnieć o jej smaku. Przepis został wymyślony ponad 100 lat temu i nadal nie stracił na popularności. To prawda, że znalezienie jej w sklepach nie jest takie proste. Dlatego przygotujmy pastylkę w domu!
Składniki
- jabłka (słodkie) – 1 kg
- cukier - 200 g
- białka jaj - 2 kawałki
- cukier puder - 1 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, połóż na blasze wyłożonej folią i piecz przez 30-40 minut.
Oddziel masę jabłkową od nasion, skórki i przetrzyj przez sito.
Dodaj cukier i ubij mikserem na najwyższych obrotach. Masa powinna wybielić.
W osobnej misce ubij białka solą na ostre szczyty.
Połącz białka z musem jabłkowym i ubijaj przez kolejne 10 minut.
Odłóż czwartą część powstałej masy do lodówki. Resztę połóż na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Grubość powinna wynosić 1-1, 5 centymetra.
Suszyć pastylkę przez 5-6 godzin w temperaturze 80 stopni.
Oddziel gotowy deser od papieru do pieczenia i pokrój na małe kawałki.
Zbierz kawałki, smarując pozostałą masą z lodówki, posyp cukrem pudrem.