desery 09.02.2022

ciasto miodowe ze skórką z cytryny

1 godz. 0 min.
12 porcji
Ciasto miodowe ze skórką cytrynową
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Nigdy nie przegap okazji, aby zrobić to wspaniałe ciasto ze świeżych zbiorów miodu. Śmietana i skórka z cytryny dodają orzeźwiających nut, a deser jest mniej mdły. Dodatkowo dodaję kroplę aromatu cytrynowego.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Na głębokiej patelni umieść masło i miód. Rozpuść, ale nie doprowadzaj do wrzenia!

Dodaj sodę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość.

Dodaj jajka, sól, cukier, skórkę i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, podzielić na 8 identycznych kawałków, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj każdy kawałek na pergaminie, połóż na blasze do pieczenia i piecz przez 4-5 minut w temperaturze 180 stopni.

Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem, esencją waniliową i aromatem cytrynowym.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Zmielić jedno ciasto w blenderze na okruchy.

Posmaruj ciasto kremem na wierzchu i posyp przygotowaną kruszonką.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy