Nigdy nie przegap okazji, aby zrobić to wspaniałe ciasto ze świeżych zbiorów miodu. Śmietana i skórka z cytryny dodają orzeźwiających nut, a deser jest mniej mdły. Dodatkowo dodaję kroplę aromatu cytrynowego.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- miód - 100 ml
- cukier - 100 g
- mąka - 450 g
- masło - 60 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- śmietana (25% tłuszczu) – 500 ml
- cukier - 200 g
- esencja waniliowa - 2 krople
- smak (cytryna) – 1 kropla
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na głębokiej patelni umieść masło i miód. Rozpuść, ale nie doprowadzaj do wrzenia!
Dodaj sodę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość.
Dodaj jajka, sól, cukier, skórkę i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto, podzielić na 8 identycznych kawałków, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj każdy kawałek na pergaminie, połóż na blasze do pieczenia i piecz przez 4-5 minut w temperaturze 180 stopni.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem, esencją waniliową i aromatem cytrynowym.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Zmielić jedno ciasto w blenderze na okruchy.
Posmaruj ciasto kremem na wierzchu i posyp przygotowaną kruszonką.