Na liście najzdrowszych smakołyków na herbatę bezwarunkowo znajdzie się pastylka owocowa. Jedną z klasycznych opcji jest jabłko. Nawet jeśli jeszcze nie próbowałeś gotować takiego deseru, radzę zacząć od niego. Następnie powiem Ci, jak wysuszyć pastylkę, a jednocześnie – jak zrobić ją bez cukru.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój jabłka. Piec w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej do miękkości i zmielić blenderem.
Dodaj cynamon i opcjonalnie substytut cukru lub miód.
Gotuj puree na małym ogniu przez około jedną trzecią.
Ułóż cienką warstwę na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Suszyć pastylkę przez 5-6 godzin, aż będzie gotowa w uchylonym piekarniku w minimalnej temperaturze.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy